A csillagnéző túra kiváló program

A csillagnéző túra kiváló program

Az éjszakai csillagnéző túrákon való részvétel rendkívül izgalmas és kiváló programot jelent akár a családdal, barátokkal, rokonokkal, de még csapatépítő gyanánt is tökéletes. A résztvevők megismerkedhetnek a vidék élővilágával, természeti szépségeivel és a gyönyörű csillagokkal teli égbolttal. Garantált, hogy hasznos tudnivalókkal és élményekkel lesz mindenki gazdagabb.

A csillagnéző túrák jellemzői

A séta ideje alatt általában szó esik majd a fényszennyezésről és annak káros hatásairól is. Napjainkban nincs túl sok hely, ahol gyönyörűen látható a csillagos égbolt, mivel az emberiség túlzásba vitte a városok, falvak mesterséges megvilágítását, sajnos ez még az állatokat és az egészségünket is veszélyezteti. A fényszennyezés évente rengeteg élőlény halálát okozza, mivel zavaróan hat a tájékozódásukra és az életritmusuk is felborul. A túrán az is elhangzik majd, hogy miként járulhatunk hozzá a fényszennyezés csökkentéséhez.

A túravezető jellemzően részletesen mesél a tejútrendszerről, a bolygókról, a különféle csillagképekről, az út egyes szakaszain a távcső is rendre előkerül. Ezen kívül gyönyörű sziklákat, vízeséseket, emlékhelyeket és kilátókat is láthatunk. Főleg előre kijelölt útvonalon zajlik a program, amelyet az időjárási viszonyok, útviszonyok befolyásolhatnak. Az éjszakai túra hossza általában 4-6 km és még szürkületkor indul, hogy a szemünk fokozatosan szokjon hozzá a sötéthez, mindez megkönnyíti az éjszakai tájékozódást is. A szervezők figyelembe veszik azt is, hogy a hold fénye se zavarjon meg minket, miközben a csillagokat figyeljük és tanulmányozzuk, ezért az esetek többségében újholdkor kerül megrendezésre az egész.

Milyen öltözék szükséges az éjszakai csillagnéző túrára?

Legyen szó bármelyik évszakról, fontos a réteges öltözék, még akkor is, ha nyáron veszünk részt rajta, hiszen az erdő eleve hűvösebb, ráadásul éjszaka gyorsabban hűl le a levegő és a nappali hőmérséklethez képest jóval hidegebb van. A szervezők még azt is szokták javasolni, hogy egy sapka ugyancsak legyen a hátizsákunkban. A cipők tekintetében pedig mindenképp túrabakancsot viseljünk.

Csillagnéző túrára érdemes ellátogatnunk a somlói hegyvidékre, ahol nem csak a táj szépségeiben gyönyörködhetünk, de még zamatos, finom borokat is megkóstolhatunk.

Előző cikkünkben a somló borvidékről írtunk!

Ismerje meg jobban pincészetünket és szállásunkat!