A somlói Juhfark bor

A somlói Juhfark bor

A legtöbben úgy tartják, hogy a Juhfark a Somló-hegy bora, de többet nem tudnak erről a kiváló szőlőfajtáról, valamint a leghíresebb somlói borról. Cikkünk azért született, hogy jobban megismertessük a Juhfarkot az érdeklődőkkel.

Miről kapta a nevét a Juhfark?

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk, mivel a neve jelzi is az egyik legszembetűnőbb tulajdonságát, a fürtje olyan formájú, valamint úgy kunkorodik, mint egy juhnak a farka. A szőlővel nem a legegyszerűbb dolgozni, mivel tömött fürtjeit nehéz tisztán tartani, ha a károkozók vagy betegségek elkapnak egy szemet, hamar átterjed a többire is és már menthetetlenné válik a szőlőfürt. Ezen kívül nagy odafigyelést igényel a leszedése, mert könnyedén összenyomhatják egymást a szőlőszemek. E tulajdonsága ellenére a szőlősgazdák örömmel dolgoznak a Juhfark szőlővel, hiszen a Somló zászlós boráról van szó, amellyel mindenki szeret büszkélkedeni és szívesen kínálja a belőle készült bort.

A Juhfark bor jellemzői

Mivel a Nagy Somló-hegy vulkanikus, bazaltos talajjal rendelkezik, így ez a tulajdonság, valamint az éghajlat határozza meg a legjobban az itt termelt szőlőket, valamint a belőlük készült borokat. A Juhfark szőlőnek kifejezetten jót tesz a bazaltos talaj. A bor savas, karakteres ízvilággal rendelkezik, de ezt természetesen csak általánosságban lehet leírni, mivel minden Juhfark bor más és más. A legtöbben úgy tartják, hogy évekig kell érlelni a bort – van, aki szerint elegendő 3 év, de akad aki a minimum 6 éves érlelést tartja megfelelőnek.

Legendák nyomában

Ha a juhfark borról írunk, akkor természetesen nem hagyhatjuk ki a közkedvelt megnevezését, miszerint ez a Nászéjszakák bora. Az elnevezés onnan származik, hogy már a Habsburg ház királyai is ezt a bort fogyasztották, hogy fiúgyermeket nemzzenek, aki örökölheti a trónt. Hagyomány volt a korábbi századokban somlói borokat küldeni ajándékként Európa királyi udvaraiba ugyanezen célból.

A régi időkben még a patikák polcaira is felkerült, mint gyógyító ital. Mára már bebizonyították a tudósok, hogy a mérsékelt borfogyasztás jót tesz a szervezetnek, védi a szívet, valamint az érrendszert, erősíti az immunrendszert, és megelőzhetőek vele bizonyos betegségek is, de azért orvosságként nem ajánlatos használni. A somlói borok ásványos tulajdonságuknak köszönhetően kifejezetten az emésztőrendszer megfelelő működését segítik elő, a gyomorsav tartalmát állítják egészséges szintre.

A legfontosabb információkat átadtuk a somlói Juhfark borról, reméljük most már otthonosabban fognak mozogni ebben a témában!

Ha meg szeretnék kóstolni az 5 Ház Borbirtok Juhfark, valamint Olaszrizling, illetve Furmint borait, akkor tekintsék meg a Somló hegy szállás menüpont alatt található szoba árainkat és foglaljanak még ma egy pihentető kikapcsolódást!  Élvezzék az 5 ház borbirtokon a Somló hegy nyugalmát, valamint isteni borait, ételeit!

További olvasnivalóként figyelmükbe ajánljuk az előző bejegyzésünket a Somló-hegy csapatépítő programjairól!