Érdekességek a somlói borvidékről!

Érdekességek a somlói borvidékről!

A Római korban is lakták a területet, sőt az első szőlőtőkéket is ők ültették. Királyi birtokként is szolgált a Magyar államalapítás után. 1742-ig Zirc nem rendelkezett patikával, így a betegeket Somlói borral gyógyították. Az itt készült nemes boroknak igen magas az alkoholtartalma, karakteres az íze, mivel a fa hordóban több évig is érlelik.

A szőlőültetvények egy tűzhányó hegyet vesznek körül. Nagyon régen a vulkanikus hegy környékét víz borította, ami olyan mély volt, hogy csak a 300 m-nél magasabb hegyek csúcsai látszódtak ki. Az ültetvények természetesen nem a bazaltos talajon vannak, hanem annak málladékából borított területen, amely kiváló termelőtalaj, így elősegíti, hogy a szőlő még tökéletesebben fejlődjön és sokkal zamatosabb legyen. Érdekesség még, és nagyban hozzájárul a szőlők tökéletes termesztéséhez, hogy a fekete bazalt a napsütés által magába szívja a hőt, amit éjszaka lassan kibocsát, így a hűvösebb éjszakákon is valamennyire meleg veszi körül a szőlőtőkéket. Napfényben gazdag, de szeles az éghajlat. Jellemzően 650-700 mm csapadék hullik évente, ami kedvezően oszlik el, a nyarak mérsékelten melegek, az ősz is kellemes és hosszú. 690 hektár a borvidék területe. A tájat a hegyvidéket beborító somfákról nevezték el. Gyönyörű borospincék, bortúrák és borkóstolók várják az odalátogatókat.

A régió felépítése hasonlít a Badacsonyra és a Szent-György hegy szerkezetére, ugyanúgy 3-as osztású kúpszeletből áll. A pihenni vágyókat a finom bor mellett várja még a híres somlói várrom, kilátótorony, gyönyörű erdő, amelynek nagyon színes a növény-, és állatvilága, tökéletes kiránduló-, és gyalogtúra hely. Itt található a Kitaibel tanösvény, amelyen keresztül haladva megcsodálhatóak a legszebb látnivalók és érdekességek a térséggel kapcsolatban. A tájvédelmi körzet rangot is elnyerte 1993-ban.

Ha további érdekességekre is kíváncsi a somlói borvidékről, akkor kattintson a linkre!