Hogyan készül a bor?

Hogyan készül a bor?

Hogyan készül a bor?

Eljött a szüret ideje, de sokan nem is tudják, hogy hogyan is készülnek az isteni nedűk, melyeket borbirtokunkon kóstolhatnak. Mivel a kedves vendégek saját készítésű borainkat ízlelhetik, fontosnak tartjuk, hogy megismertessük mindenkivel a borkészítés tudományát, szépségét. Tartsanak velünk és a bejegyzés elolvasása után már szinte mindent tudni fog erről a csodálatos mesterségről!

Mire kell figyelni a szüret előtt?

Gondolom, azzal tisztában van, hogy a bor szőlőből készül. Ahhoz, hogy eljuthassunk a készülés „állomásig” rengeteg dolguk van a borbirtok tulajdonosainak és gondozóinak. Hogy minőségi bor készüljön fontos a jó talaj, az éghajlat és a szőlő fajtája. A talaj minőségét és az éghajlat változásait nem tudjuk befolyásolni, ami miatt lesz izgalmas a borkészítés. Szerencsére a Somló-hegy kiváló otthont biztosít a növekedő szőlőknek, az ásványos jelleget a talaj bazalttufa és lösszel kevert bazalt tartalma adja. Az éghajlatra sem lehet panaszunk, mivel nem szoktak előfordulni hatalmas viharok, jégesők és nagy szárazság sem jellemző, így általában nyugalomban, kiegyensúlyozott körülmények között növekedhet a szőlő. Amit befolyásolni tudunk, az a szőlő fajtája. A Somló-hegyen jellemzően Juhfark, Olaszrizling, Furmint, Rizlingszilváni és Szürkebarát terem. Szerencsére a szőlőfajták nagy része igénytelen, nem kívánnak sok gondozást.

Gyönyörű fehér szőlő!

 

Az ültetés utáni évben már lehet is szüretelni, amikor is kezdődik a bor készítése.

A szüret időpontját a szőlő fajtája, cukor és savtartalma határozza meg. Akkor szokták elkezdeni levágni a fürtöket, amikor a szőlő cukortartalma már nem nő, savtartalma pedig kellőképpen lecsökkent. Természetesen ez mindegyik fajtánál eltérő, általában „próbaszüret” keretén belül szokták megmérni a szőlő cukor-, illetve savtartalmát. Ha megfelelő mind a két érték, akkor indulhat a szüret, melyet többféleképpen is el lehet végezni. Emberi erővel és gépekkel is le tudjuk szedni a szőlőt. Kisebb borbirtokokon jobban megéri embereket alkalmazni, ráadásul pontosabban is le tudják vágni a fürtöket, aminek következtében kevésbé sérül a tőke. Gépek alkalmazása a nagyobb birtokokon jellemző, mivel több hektárnyi területen kell munkálkodni. A napszak is fontos tényező lehet a melegebb területeken, mivel este, az alacsonyabb hőmérséklet miatt minimálisan sem tud a szőlő cukortartalma ingadozni. Az 5 Ház Borbirtokokon azonban általában nappal végzik a munkát, mivel nincsen szélsőséges időjárás.

Szüretelik a fehér szőlőt!

 

Kezdődjön a borkészítés!

A szüretelés után le kell választani a szemekről a szárakat, leveleket és ki is kell magozni a szőlőt. Ezt sokszor kézi erővel készítik elő, majd egy „bogyózó” nevezetű gép elvégzi a piszkos munkát. Az 5 Ház Borbirtok kínálatában csak fehérbor érhető el, de azért leírjuk a vörösbor készítésének trükkjeit is.

A bogyózó segítsége után a szőlőt préselik és elválasztják a mustot a héjától. Ezután beletöltik egy hordóba, hogy a mustban lévő felesleges anyagok leülepedjenek a hordó aljára. Pár nap múlva, amikor már lerakódott az üledék, a mustot áttöltik egy másik hordóba, hogy megkezdődhessen az erjesztés.

Éppen folyik az erjesztés!

 

A vörösbor készítése szinte ugyan így zajlik, annyi különbséggel, hogy a bogyózó gép közbenjárása után, nem préselik a szőlőt, hanem kis mértékben összezúzzák, majd tartályokba töltik. Már biztosan kitalálta, hogy a vörösbor színét a szőlő héjából nyeri. Az erjesztés tehát héjjal együtt történik. Itt naponta többször át kell forgatni a mustot, mivel az erjedés folyamán karbon-dioxid szabadul fel, aminek következtében a szőlő héja a felszínre kerül és nem fog megfelelően érintkezni a musttal. Az erjesztés befejeztével pedig összepréselik a szőlőt.

Az erjedés élesztőgomba hozzáadásával történik és az egész erjedési folyamat általában 3 és 7 nap között zajlik le. Befejeztével az erjedt must átkerül egy hordóba és megindul az érlelés. Rengeteg lehetőség van az érlelés folyamán, melyekkel befolyásolható a bor minősége, íze. Az egyik legfontosabb az érlelő hordó fajtájának kiválasztása. Választhatnak nemesacélból, illetve fahordóból készült tárolót is. Az érlelés időtartama is nagyban határozza meg a bor ízét, pár hónapig, de akár több évig is folyhat az érlelés. Ha fahordót választanak, akkor fontos lehet a tölgy fajtája, illetve használtsága is. Ha letelt az adott időtartam, már csak palackozni és felcímkézni kell a bort és már kóstolható is.

Az 5 Ház Borbirtok által készített borok!

Ha most foglal, Ön is átélheti mindezt!

Láthatja, hogy sok lépésből áll a bor előállítása és rengeteg választásai lehetőség van, mely nagyban meghatározza majd a végterméket. Az 5 Ház Borbirtokon, mint már írtuk csak fehér bort készítünk, így ha kedve lenne megízlelni a Somló-hegy adta termésből készült nedűket, akkor foglaljon szállást még ma.

Régebbi bejegyzésünkben írtunk a Szőnyi Garden Hotel-ről. Ha Budapest közelében kapcsolódna ki, akkor mindenképpen ezt a helyet ajánljuk!