Somlói borok – avagy mit is lehet inni Somlón?

Somlói borok – avagy mit is lehet inni Somlón?

Somlói borok – avagy mit is lehet inni Somlón?

Első blogbejegyzésünk nem is szólhat másról, mint, hogy mit is lehet inni, ha Somlón jár az ember? Hiszen a borvidékek látogatásának elsődleges célja a tájegységre jellemző kedvenc italunk és pincészetünk megtalálása. A táj, a kirándulás várhat, az emberek első sorban az ízlelőbimbóikat szeretnék kielégíteni 🙂
Nem szeretnénk mi sem tudományos mélységekig hatolni a somlói borok világában, csak egy egyszerű kézikönyvet szeretnénk adni az erre járó borkedvelőknek.

Szép Somló vidékünk a Balaton-felvidék fölött helyezkedik el Veszprém megyében. A legkisebb borvidéknek szokták emlegetni és ez így megállja a helyét. Különlegessége, hogy a borvidék tulajdonképpen egy hegyet fed le és annak minden oldalán más mikroklíma alakítja a borok érését, így a termés minőségét is. A szerencsésebb déli oldalon nagyobb a napsütéses órák száma, így az ottani gazdáknak ez egy könnyítő körülmény. Birtokunk az 5 Ház Borbirtok azonban az északi dűlőn terül el, Somlószőlős községhez tartozik.

Somlói borok 1

A vulkanikus talaj nagyon karakteres ízt ad a boroknak, nem lehet összetéveszteni más borvidék fehérboraival. A nehéz, ásványos ízt a bazalt és bazalttufa okozza. Úgy szoktuk mondani, a somlói bort valaki vagy nagyon szereti vagy egyáltalán nem. Átmenet nem nagyon szokott előfordulni, mert annyira karakteres és nehéz íze van a boroknak, ami szélsőséget képez a kóstolók között.

A borvidéken a nagy filoxéravész előtt közel 25-30 fajta szőlő termett. Ma a legjellemzőbb fajták a furmint, juhfark, olaszrizling, hárslevelű, tramini, chardonnay, rajnai rizling, pinot blanc. Az utóbbi években pedig a Kreinbacher Birtoknak köszönhetően magas színvonalú pezsgőkészítés is folyik a hegyen. Az 5 Ház Borbirtokon mi juhfarkot, olaszrizlinget és furmintot termesztünk, és ezekből készítjük borainkat. Illetve van egy kis kísérleti parcellánk egy ősi fajtából, a Bálint szőlőből. Ezt egy ősi magyar fajta, aminek oltványait még évekkel ezelőtt a Pécsi Egyetemtől kaptuk kísérletezésre. Reméljük, az elkövetkező években már szüretelhetünk is róla.

Somlói borok 2

De akkor ennyi bevezető után érkezzenek a borok!

A leghíresebb somlói borfajta a juhfark. A nászéjszakák borának is nevezik, mert a legenda szerint, ha az ifjú pár ezt a bort fogyasztja a nászéjszakájukon, akkor nagy eséllyel fiú gyermekük születik majd 🙂 Arról nem esik azonban szó, hogy ha a túlzott borfogyasztás eredményeképpen esetleg bealszik az férj és a feleség a nászéjszakán, akkor hogy is lesz abból bármilyen gyermek :).

Korábban igazán embert próbáló feladat volt juhfarkot inni, nagyon savanyú tételek jellemezték a piacot. Mára azonban sok pincészet gyönyörű juhfarkokat szállít a borkedvelőknek évről évre. Nem csak Somlón iható ez a fajta, hanem például Tokajban és a Balaton-felvidéken is.

Igazi testes, karakteres, férfias bornak mondják. Határozottan jól áll neki a hordós érlelés, kevés pince próbálkozik reduktív juhfarkkal, de mi beálltunk ebbe a nem túl hosszú sorba. Bár ezzel a borral kezdtük a sort egy somlói borkóstolón a juhfark az utolsó tételek egyike lenne, ha a könnyű boroktól haladunk a nehezebb, karakteresebbek felé. Nálunk a birtokon éppen a 2013-as szériát futtatjuk, sajnos lassan el is fogy. Nemsokára pedig palackba kerül a 2015-ös juhfarkunk.

Somlói borok - Juhfark

A második leghíresebb somlói fajta a furmint. Ez már nagyobb körben ismert és több borvidéken megtalálható bor. A leghíresebb furmintokat Tokajban találjuk, de azért a somlói furmint is párját ritkítja. A bor messziről felismerhető jellegzetes jegyeket hordoz. Kicsit mézes, citrusos, kakukkfüves a jellege és természetesen a somlói furmint ásványos jegyeket is hordoz. A furmint nem az átlag borfogyasztó bora. Nem is ősi magyar fajta, és nem is túl elterjedt még itthon. Az is probléma lehet, hogy egyelőre csak csúcsborok készülnek belőle, nem igazán van középkategóriás, olcsóbb furmint a polcokon. Így csak egy bizonyos réteg engedheti meg magának a furmint élvezetét. Mi az 5 Ház Borbirtokon legnagyobb mennyiségben mégis furmintot termesztünk és ebből lesz a legtöbb borunk is évről évre. A vendégeink többsége is a furmintot emeli ki borsorunkból, így reméljük, hogy hozzájárulunk kicsit a fajta elterjedéséhez és megkedveléséhez.

Somlói borok - Furmint

El is érkeztünk egy mindenki által jól ismert fajtához, az olaszrizlinghez. Nincs olyan borkedvelő, aki ne hallott volna már az olaszrizlingről. Legtöbben – tévesen – fröccsbornak hiszik, és sajnos vannak olyan darabok is, amik nem engedik a fogyasztót rácáfolni erre a tévhitre. Legtöbben azért kedvelik az olaszt, mert könnyen elérhető, mindenki által ismert és nem mellesleg olcsóbb fajtának számít. Viszont ez a bor is megérdemli, hogy drágább kiadásaival is próbát tegyen az ember, mert akkor jön le igazán, hogy egyáltalán nem fröccsborról beszélünk. A somlói olaszrizling legalábbis szerintem kimondottan megérdemli, hogy önmagáért szeressük, ne a pancsolhatósága miatt. A legtöbb somlói gazda készít olaszt, így mi is minden évben. Ez a legnagyobb számban eladott borunk és még az elvetemült félédes, vagy félszáraz borokat kedvelők is találnak maguknak a somlói olaszok között kedvükre valót. Mi tartunk tisztán reduktív tételt is olaszból, de ez a fajta kimondottan meghálálja a fahordó törődését. Visszafogott zamattal és illatvilággal rendelkezik, de ez azért nem gond, mert így könnyen átadja termőtalajának egyedi jellegét, esetünkben az ásványos ízeket. Az 5 Ház Borbirtokon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy majdnem minden évjáratból tudtunk olaszrizlinget palackozni és vendégeink nagyon kedvelik ezt a fajtát.

Somlói borok - Olaszrizling

Zárásként, ha megengedtek egy személyes megjegyzést: úgy senki ne menjen haza Somlóról, hogy meg nem kóstolta meg az itteni furmintot és utána, szigorúan utána a juhfarkot. A két bor kóstolásával szerintem mindenki könnyen megérheti Somló lényegét és átérezheti a hegy igazi ásványos értékeit! 🙂 Hölgyek és lányok, ti se ijedjetek meg a somlói boroktól és ne higgyetek azoknak a pletykáknak, miszerint ez csak férfiaknak való! Igenis mindenki találhat neki tetsző bort a somlóiak között is, csak lehet, hogy többet kell kóstolni! 🙂 Ha meghoztuk a kedvét a somlai borokhoz, akkor további információkat a somlói borvidék oldalon talál.