Borvidék

Boraink

Juhfark

 

Az 5 Ház Borbirtok borversenyeken számos rangos elismerést, díjat nyert bora a Somlói Juhfark. Nevét a birka farkára emlékeztető hosszú, hengeres fürtje miatt kapta. Az e fajtából származó bor illatában a csonthéjas gyümölcsök, dió, mandula, mogyoró, brazildió, kókuszdió héja összetett illatjegyei találhatók. Határozott savai elegáns, férfias fanyarságot adnak a bornak. A Somlói Juhfark, azonban sokkal több, mint egy kitűnő bor. Afrodiziákumként és a gyermek nemét befolyásoló csodaszerként tartják számon. S, hogy ez nem csak romantikus legenda, azt bizonyítja a környék születési statisztikája is. A hegy környékén huszonöt százalékkal több fiú születik az országos átlagnál. Hogy mi lehet ennek a különleges hatásnak a hátterében? A Somló hegy egyedi természeti és éghajlati adottságai. Ezeket már a római korban felfedezték, szőlőtermelés már akkor is folyt Somlón és ezek miatt az adottságok miatt települt Somló hegyre az 5 Ház Borbirtok is.

Furmint

 

Az furmint igen hosszú életet élt már le Magyarországon, hiszen már a 13. században jelen volt a szőlőültetvényeken, olyannyira, hogy az egyik legelterjedtebb fajta volt egészen a filoxéra vészig. Kis szünet után ma már a második a területnagysági versenyben. Fürtje középnagy, hengeres, laza. Szüretelni október második felétől ildomos. Bogyói közepes nagyságúak, sárgás zöldek, napos oldalukon hajlamosak rozsdásodni. Hosszú nyelűek, kissé vastag héjúak, ropogósak, lédúsak, jól beérve szépen aszúsodnak. Az 5 Ház Borbirtok furmint jellegzetesen finom illatú bor, melyben karakteres gyümölcsök kandikálnak, úgy mint az őszibarack, a menta és az egres. Nagy testű, telt, sima, könnyen gördülő bor. A gyümölcsös íz mellett erős citrusos savak jelennek meg benne. Sokra hivatott fajta, melyben sok fantáziával és még nagyobb kísérletezési kedvvel nagy lehetőségek vannak.

Olaszrizling

 

Az olaszrizling az a fajta szőlő, ami minden tájon otthonosan érzi magát, így Magyarország egyik legelterjedtebb szőlője. A jó olaszhoz méltón kedveli a meleg fekvésű területeket, ezek közül is azonban Somló az, ahol fejlődési folyamatának munkája igazi illattá érlelődik a minerális talajnak köszönhetően. Fürtje kicsi, tömött, hengeres, sokszor mellékfürtöt is magára aggat. Jellemzően október első felébe szüretelhető. Az 5 Ház Borbirtok olaszrizlingje egy igen bonyolult és megfoghatatlan bor, mely összetett illatvilággal bír. Leheletében a hársfavirág, a narancsvirág, a lime, a kamilla és a méz is megmutatkozik, még akkor is ha igazán nem lehet egyértelmű borkaraktert felrajzolni erre a fajtára. Rezeda és mandula lehet a két kulcsillat, de kizárólagosságot ennek sem lehet szavazni. Egy biztos: igazi, izgalmas bor, ami nem utolsó sorban magyarságunk szimbólumának – a fröccsnek – is alapeleme.

Bálint szőlő

Egy különleges projektben vesz részt a birtok, mégpedig az ősi fajta, a Bálint szőlő felélesztésében. 2012-ben a Pécsi Tudományegyetem együttműködésével 200 tő Bálint szőlő került elültetésre a birtokon. 2017-ben hozott először termést, de ez csekély mennyisége miatt csak kóstolásra volt alkalmas. Ez a különleges szőlőfajta a traminihez hasonló jegyeket mutat, és igazán üde színfoltja lesz Somló-hegy szőlőinek.
Borainkat csak a birtokon tudják megvásárolni a borkedvelők. Egyes rendezvényeken is találkozhatnak velünk, de csak helyben, Somlószőlősön árusítjuk borainkat.