Mit fognak csinálni a borkóstolás folyamán Somlószőlősön?

A borkóstolót a vendégek igényére szabjuk. Lehet sétáló kóstoló, ahol végigsétálunk a pincerendszeren és a beszélgetés közben folyamatosan újratöltődik a pohár. De lehet a kóstoló egy ültetett borvacsora is, ahol a helyi ízekkel összhangban ismerhetik meg a vendégek borainkat. Az ültetett vacsora lehet a pince egyik termében is, a vendég saját apartmanjához tartozó borospincében, vagy a közös nagy konyhában is. A kóstoló során megismerkedhetnek a hegy borainak fajtáival, történetével, pincénk történetével és különlegességeivel.

Borkóstoló Somlószőlősön - Pince

Milyen borokat fognak kóstolni?

Egy kóstolón 5 tételt kínálunk, mindig az aktuális friss borokat előtérbe helyezve. Feltűnnek azonban idősebb, nagy becsben tartott tételek is, amik az évek során érték el végső formájukat. A kóstoló mellé házi készítésű pogácsát kínálunk, vagy az előre egyeztetett meleg vacsorát, esetleg paraszttálat. Pincénkben Juhfark, Olaszrizling és Furmint borokat készítünk. Reduktív és fahordós eljárással is készülnek tételek. 2015-ben először adtunk ki két féle Olaszrizlinget a fajta kedvelőinek. Az egyik egy tölgyfahordóban érlelt testesebb bor, a másik pedig reduktív eljárással készül frissebb, gyümölcsösebb tétel.

Borkóstoló Somlószőlősön - Borok

Somlószőlős büszkesége: férfias jegyű fehérborok.

Somló nevezetes borai között a fentieken kívül szerepel még a Hárslevelű, a Szürkebarát és a Rizlingszilváni és a Tramini is. A hegyen kizárólag fehérbor készül. A hegy borai ízről kiválóan megismerhetőek, hiszen az ásványos, köves talajnak köszönhetően kemény, férfias jegyeket hordoz az összes Somlón termelt bor. Nem a lágy ízek kedvelőinek bora ez, népszerűsége pont ebben a kirívóan erős ásványos jegyben rejlik.

Borkóstoló Somlószőlősön - Tárolóhelyiség

Comments are closed.