Szolgáltatások

Somlói programok

Programok a környéken:

A hegy borútjai

Somló hegyen számos borút alakult ki az évtizedek során, amelyek a pincéket kötik össze. Ezek segítségével az érdeklődők könnyen eljuthatnak egyik pincétől a másikig, és bejárva az adott borútat nemcsak hihetetlen gasztronómiai élményeket szerezhetnek, hanem tudásvágyukat is jóllakathatják a hegy érdekességeivel. A borútak útvonalait keresse térképünkön!

Szent Márton borút
A hegy északi felén bejárható úton betérhet a vendég többek között a Somlói Apátsági Pincébe, a Szent Márton borozóba, gyönyörködhet a Szent Márton kápolnában. A borút az 5 Ház Borbirtokról indul és a Várkapitány felé haladva közelíthetik meg vendégeink a többi pincét.

Szent Margit borút
A hegy déli oldalán, a felsőbb szinteken húzódik a Szent Margit borút. Olyan neves pincéket ölel fel, mint a Fazekas Borpince, a Barcza Pince, a Fekete Pince vagy Ede Bácsi Pincéje. Igazi autentikus déli lejtős borok hazája ez a borút nagynevű pincék közreműködésével. Ezen az útvonalon találják a vendégek a Szent Margit kápolnát és a Taposó-kutat is.

Hegyalja borút
A borút a könnyebb túrát kedvelők útvonala lesz, hiszen a hegy lábánál nagyjából egyenes szakaszon kereshetők fel a pincék. Az út a Hegykapu Étteremtől indul és érinti a Kisfaludy emlékházat is. Olyan pincékben kóstolhat borokat a vendég útja során, mint a Csordás Fodor Pince, Györgykovács Kispincészet, Kolonics Károly Családi Pincészete vagy a Somlói Tanpince.

Szent Ilona borút
A borút a legkacskaringósabb útvonalnak számít, egy kört leírva bejárhatja az itteni borászatokat. A hegy dél-nyugati oldalán fut végig és nem kisebb nevek italait kóstolhatják meg a vendégek a túra során, mint a Hollóvár Pincészet, a Tornai Pincészet, a Bogdán Birtok Pincészete, a Spiegelberg Kézműves Borpince vagy éppen a pezsgőkészítésről híres Kreinbacher Birtok. A bortúra során a Szent Ilona kápolna gyönyörűen felújított épületét is megtekinthetik.

 

 

Somlói vár

A vár a birtokunkról is megközelíthető. A felfelé vezető út a Kupolaterem mellett, jobbra egy földes szakaszon indul felfelé. A séta kb. 20 perces és hegynek felfelé tart, megerőltető szakasznak számít. Autóval a hegy alján található Hegy-kúttól vezet fel út, melynek vége földes út. A Vaskapunál kell balra fordulni. Így a Hegy-kúttól 5-7 perc alatt megközelíthető a vár. A mellékelt térkép segítségével könnyen tájékozódhat felfelé.

Szent István kilátó
A kilátó a hegy tetején található. Megközelítése autóval a legegyszerűbb, de ha túrázna, ugyanazon az útvonalon induljon el, mintha a vár felé menne (Kupolaterem mellett jobbra induló földes út). Gyalog a túra birtokunktól 30 perc és szintén hegynek felfelé menő, megerőltető szakaszról van szó. Autóval a Hegy-kúttól felfelé vezető úton kell haladni és a Vaskapunál balra fordulni. A Hegy-kúttól 7-8 perc autóval az út. A mellékelt térképet követve haladjon a hegytető felé.

Szent Márton kápolna
A hegy északi oldalának nevezetessége még a Szent Márton kápolna. Autóval a hegy alján körbefutó betonúton közelítse meg. Amennyiben gyalog keresné fel a kápolnát, úgy haladjon el birtokunk végéig a házak előtt és az ötödik ház után is folytatódó, szőlősorok között átvágó földes úton haladjon a térkép szerint. A séta 20-30 percet vesz igénybe és közepesen megerőltető szakasznak számít. Autóval le kell menni birtokunkról a hegy aljára és onnan jobbra fordulni az aszfaltos úton. Egészen addig kell haladni a hegy lábánál körbe, míg meg nem látja a Szent Márton kápolna táblát, ami jobb felé felviszi a hegyre közvetlenül a kápolnához. Ez nagyjából 7-8 perc autóval.